vrijdag, oktober 16, 2009

Politiek Lokaal

Geen bezuinigingen op Cultuur
Milène Junius wordt de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in Delft. Ze volgt de huidige fractievoorzitter Niek van Doeveren op. Junius was vanmiddag om vijf uur te gast in het radioprogramma Politiek Lokaal. Zij sprak samen met haar collega gemeenteraadslid Job Veltman, fractievoorzitter van STIP, met de presentatoren Frans van Rijnswou en Aat Snaterse. Tal van onderwerpen passeerden de revue. Daarbij natuurlijk ook de bezuinigingen die volgend jaar moeten worden doorgevoerd.

Beide raadsleden willen niet dat er bezuinigd wordt op cultuur. “Dat is te makkelijk”, vindt Veltman. Junius is van mening dat er geld kan worden bespaard door “in de ruimtelijke ordening projecten later uit te voeren.” Ze noemt als voorbeeld de Voorhofdreef. De gemeente was van plan de uit twee rijstroken bestaande rijbanen te versmallen tot één rijstrook. “Dat vind ik niet echt nodig. We kunnen daar ook twee rijstroken per rijbaan behouden en het geld inzetten voor de mensen. Daar kan veel geld worden bespaard”, meent zij.
Volgens de STIP-politicus kun je van de gemeente verwachten dat het volgend jaar allemaal net iets minder zal zijn dat er tot nu is gedaan. Ook hij geeft een voorbeeld: “De gemeenteraad heeft besloten om de borrels na de gemeenteraad af te schaffen. Dat gaat misschien over niks, maar neem maar van mij aan dat in de ambtelijke organisatie van de gemeente Delft uitstekend is geland dat er geen geld is voor welke uitspatting dan ook.” Ook het CDA denkt dat het effectiever kan in de gemeentelijke ambtelijke organisatie. “Er kan met minder ambtenaren worden gewerkt”, zegt de toekomstige fractievoorzitter van het CDA. Als voorbeeld geeft zij een tijdelijke sluiting van de Delftse musea in januari: “Dan is het heel rustig en dus kan je daar pragmatisch mee omgaan. Het is een voorstel van Cultureel Erfgoed zelf en blijkbaar kun je de ambtenaren gewoon een paar weken naar huis sturen”.
Beide politici pleiten er wel voor dat het sociale vangnet van de gemeente in stand blijft. Daar mag niet op bezuinigd worden.
Volgende week praten Aat Snaters en Frans van Rijnswou met een gemeenteraadslid van de PvdA en Stadsbelangen.

Geen opmerkingen: