zaterdag, november 14, 2009

UitgeDOKterd 17-11-2009

De 28-jarige Robbert Welagen ontving in 2007 voor zijn roman ‘Lipari’ de debuutprijs van Selexyz. Het bleek een goede start voor de in Dordrecht geboren schrijver. Een jaar later verscheen zijn tweede roman en deze week bespreken presentator Frans van Rijnswou en literatuurdeskundige Maurice Buehler zijn onlangs verschenen derde boek ‘Verre vrienden’. Ook in dit boek spelen herinneringen een belangrijke rol. Hoofdpersoon Oliver Stuart herinnert zich een trage zomervakantie vijftien jaar geleden die hij doorbracht samen met Eline. Kort na hun hernieuwde kennismaking overlijdt Eline. Het begin van een mysterieus boek.

Ook de nieuwe roman van de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke komt dinsdagmiddag aan bod in UitgeDOKterd. Op de cover van haar nieuwe boek ‘Vissen redden’ stelt zij al de vraag: “Kun je de wereld redden als je jezelf niet kunt redden?” Gebruikelijk is dat in een roman het antwoord op die vraag leidt tot sympathie of begrip voor het personage. Maar in Vissen redden heeft Annelies Verbeke er nogal opzichtig alles aan gedaan sympathie voor of identificatie met haar hoofdpersoon onmogelijk te maken. Buehler doet uit de doeken of het absurde van deze vraag heeft geleid tot een absurdistische roman.


De Britse schrijver en journalist Jon Stock - hoofdredacteur van de weekendbijlage van The Daily Telegraph – heeft een spannende debuutroman geschreven. Tijdens de Londen Marathon probeert een terrorist een aanslag te plegen op de sportieve Amerikaanse ambassadeur, die hardloopt in gezelschap van nog zo'n 35.000 andere lopers. Dat is het thema van de roman ‘Buiten adem’. De flaptekst stelt dat de actiethriller zich richt 'op de liefhebbers van John Le Carré en Jason Bourne'. Frans van Rijnswou denkt dat het een debuut is dat naar meer smaakt. Of Buehler het met hem eens is, hoor je dinsdag in UitgeDOKterd.

UitgeDOKterd wordt uitgezonden op dinsdag van 17:00 tot 18:00 uur.
Het programma wordt op zaterdag van 12:00 tot 13:00 herhaald.

Geen opmerkingen: