maandag, november 30, 2009

UitgeDOKterd 01-12-2009

In het programma UitgeDOKterd van dinsdag 1 december ontvangt presentator Frans van Rijnswou ook deze keer DOK-bibliothecaris Maurice Buehler. De drie boeken die deze week aan bod komen zijn:

Thomas Pynchon – Inherent Vice
Tomas Lieske – Een ijzersterke jeugd
Bette Dam – Expeditie Uruzgan


‘Inherent Vice’ is de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijver Thomas Pynchon. Met deze vermakelijke detective verheft de Amerikaanse cultschrijver pulp fiction tot literatuur. De hoofdpersoon van ’Inherent Vice’ is de private–investigator Doc Sportello. Zijn ex–vriendin komt hem plotseling opzoeken met een verhaal over een complot om een miljardair te ontvoeren. Het boek speelt aan het eind van de psychedelische jaren zestig in Los Angelos. De tijd dat CaliforniĆ« werd bevolkt door hippies.
‘Een ijzersterke jeugd’ is de ijzersterke titel van het nieuwe boek van Tomas Lieske. Of het boek zelf ook zo ijzersterk is, vertelt Buehler. Hagenaar Tomas Lieske ( pseudoniem voor Ton van Drunen) was enige jaren docent aan het Montessori Lyceum in de Hofstad. Hij won ooit de Libris Literatuur Prijs en de VSB PoĆ«zieprijs.




Hoe wordt Hamid Karzai, een man met alleen een motorfiets, een satelliettelefoon en een kleine groep vertrouwelingen, president van Afghanistan? In ‘Expeditie Uruzgan’ maakt de Nederlandse freelance-journaliste en politicoloog Bette Dam de complexiteit van de Afghaanse maatschappij behapbaar. Je begrijpt waarom alle allianties zo vloeibaar lijken, hoe de verschillende loyaliteiten binnen stam en substam zowel voor chaos als voor een delicate balans kunnen zorgen. Tegelijkertijd wordt duidelijk hoe de Amerikaanse inmenging deze balans soms ontwricht. Dam interviewde de ooggetuigen van het eerste uur: tientallen stamgenoten van Karzai en andere Afghanen, de Amerikaanse commando’s die Karzai in het zadel hielpen, de leden van de Taliban die uiteindelijk ‘verloren’ en de diplomaten en Afghanistanexperts.
Deze drie boeken zal Maurice Buehler dinsdag in UitgeDOKterd toelichten.

UitgeDOKterd wordt twee keer per week uitgezonden.
Iedere dinsdag van 17:00 tot 18:00 uur en op zaterdag is er van 12:00 tot 13:00 een weekend-editie.

Geen opmerkingen: