zaterdag, oktober 24, 2009

UitgeDOKterd 27 oktober 2009

In UitgeDOKterd van dinsdag 27 oktober bespreekt presentator Frans van Rijnswou ook deze keer drie nieuwe boeken met DOK-bibliothecaris Maurice Buehler.
Het zijn ‘Piraterij’ van Matt Mason, ‘De dood van Bunny Monroe’ van Nick Cave en ‘Hiroshima’ van John Hersey.
Matt Mason is een muziekjournalist en ex-radiopiraat. In zijn boek pleit hij voor meer mogelijkheden in plaats van beperkende maatregelen die door overheden, multinationals en platenmaatschappijen worden opgelegd. Buehler vraagt zich af hoe realistisch zijn kijk is op de wereld van de download-cultuur. Je zou zijn voorliefde voor piraterij ook kunnen omschrijven als zeeroversromantiek.

‘De dood van Bunny Monroe’ is het eerste boek van de Australische muzikant, dichter, schrijver en acteur Nick Cave in twintig jaar.
Bunny Monroe is een drankzuchtige colporteur en seksmaniak. De man staat na de zelfmoord van zijn vrouw alleen voor de opvoeding van zijn negenjarige zoontje. Samen met Bunny junior maakt de deur-tot-deurverkoper van handcrèmes een reis langs de zuidkust van Engeland. Maurice legt uit waarom de horrorreis toch nog uitloopt op een loutering.
Het derde boek dat Van Rijnswou en Buehler bespreken, verscheen al in 1946 in het Engels. Het is nu pas in een Nederlandse vertaling beschikbaar. Het gaat om het boek ‘Hiroshima’ van de Amerikaanse journalist John Hersey. Het boek handelt over zes overlevenden van de atoombom die de stad trof op 6 augustus 1945. Het is een aangrijpend verhaal voor mensen met een sterke maag.

UitgeDOKterd wordt uitgezonden op dinsdag van 17:00 tot 18:00 uur.
Het programma wordt op zaterdag van 12:00 tot 13:00 herhaald.

Geen opmerkingen: