zondag, oktober 11, 2009

UitgeDOKterd 13-10-2009

De drie boeken die deze week in UitgeDOkterd worden besproken zijn ‘Het jaar van de Vloed’ van Margaret Atwood, ‘Sneeuweieren’ van Ricus van de Coevering en ‘De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne fabriek’ van Conny Braam.
Volgende maand wordt de Canadese schrijfster Margaret Atwood 70 jaar. Ze is dichteres, literair criticus, feministe, politiek activiste en een van Canada's belangrijkste hedendaagse schrijvers. Literair deskundige Maurice Buehler van DOK en presentator Frans van Rijnswou leggen uit waarom het boek niet tot de Science Fiction, maar tot de “speculative fiction” moet worden gerekend. Margaret Atwood schreef een ruim uitgevallen roman waarin kritisch, ondeugend en met plezier wordt verteld.



De 35-jarige Brabantse schrijver Ricus van de Coevering won vorige maand de Academia Debutantenprijs. Hij kreeg de prijs voor de in het najaar van 2007 verschenen roman ‘Sneeuweieren’. Van de Coevering werd gekozen door lezers uit Nederland, België en Suriname. Zij selecteerden de winnaar uit vijf boeken die door een jury was samengesteld uit tachtig debuten. ‘Sneeuweieren’ gaat over kippenboer Harm en zijn vrouw Olga en hun uit Ghana geadopteerde zoon David, die botst met de pluimveehouder. Op een dag trekt David het nabijgelegen moeras in en komt niet terug. Is het een eenvoudig plattelandsdrama, met een norse boer, een dromerige vrouw en een problematisch adoptiekind of moeten we meer lezen in dit authentieke verhaal. Buehler gaat op die vraag in.
Het derde boek is van de hand van de 62-jarige Nederlandse anti-apartheidsactivist, journalist en schrijfster Conny Braam. In haar nieuwe boek beschrijft Braam het waargebeurde verhaal van de Nederlandsche Cocaïnefabriek. Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje. Daarmee begint een spannend boek.

Geen opmerkingen: